Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy punkt programu w sezonie – ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie, z dodatkiem budyniu.
Kruchy spód jest przyjemnie maślany, a jego waniliowy posmak wynosi to ciasto na zupełnie nowy poziom. Rabarbar jest oczywiście przyjemnie kwaskowy, a budyń – słodki i gładki. Idealne ciasto do weekendowej kawy!
Lista składników:
Ciasto
Czubate 2 szklanki (ok. 300 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek (80 g) cukru
200 g masła
1 jajko
1.5 łyżeczki pasty waniliowej
Szczypta soli
Przełożenie
2 budynie waniliowe bez cukru
750 ml mleka
3 łyżki (50 g) cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
400 g rabarbaru
Cukier puder do posypania
Zobacz inne przepis na ciasto z rabarbarem:
Szybkie Ciasto Biszkoptowe Z Rabarbarem + FILM
Odwrócone Ciasto Z Rabarbarem
Szybkie Ciasto Z Rabarbarem Na Oleju
1 Komentarz