Roladki schabowe z ziemniakami
Zaskakująco proste danie obiadowe do przygotowania, bez stania przy patelni, bez tłuszczu. Wstawiasz wszystko do piekarnika i pieczesz a Ty masz czas na wypicie kawy. Roladki schabowe w pysznej marynacie, upieczone razem z ziemniakami.
9 porcji
20 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1kg schabu
• 3 łyżki musztardy
• 10 dag szynki w plastrach
• 10 dag sera żółtego w plastrach
• 5 szt. ziemniaków młodych
• Kilka marchewek mini
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję w plastry. Następnie delikatnie rozbijam w cienkie plastry. Doprawiam pieprzem oraz solą, smaruję każdy kawałek mięsa niewielką ilością musztardy i układam po plastrze szynki i żółtego sera.
2. Mięso zwijam ciasno w roladki i układam po środku w naczyniu żaroodpornym.
3. Ziemianki obieram kroję wzdłuż na cztery części. Ziemniaki doprawiam solą i układam po bokach roladek.
4. Do naczynia wlewam oliwę z oliwek, sos sojowy, wsypuje paprykę słodką i dokładnie mieszam. Sosem smaruję roladki oraz ziemniaki.
5. Na ziemniakach układam mini marchewki i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.
Zobacz inne przepis na roladki schabowe:
Roladki schabowe z bazyliowym pesto i suszonymi pomidorami
Roladki schabowe w sosie serowym
Roladki schabowe po góralsku – z oscypkiem
Roladki schabowe z kapustą
Roladki schabowe z młodą kapustą