Kwitnąca focaccia + FILM

Kwitnąca focaccia

Kwitnąca focaccia

Dzisiaj zapraszam na focaccię, płaskie włoskie pieczywo, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw lub samodzielna przekąska podana podczas imprezy lub grilla.

Od razu zaznaczam, że nie jest to też tradycyjny sposób przygotowania tego pieczywa, gdzie niemal płynne ciasto pozostawiamy do wielogodzinnej fermentacji. Tutaj potrwa to w sumie około dwóch godzin, ale pieczywko i tak wyjdzie puszyste i aromatyczne. Focaccię doprawię świeżym rozmarynem i ozdobię obrazem z warzyw – będzie nie tylko smacznie, ale i pięknie.

Lista składników (na blaszkę 37 x 25 cm)

Ciasto
500 g mąki chlebowej + 2 łyżki do podsypania
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki soli drobnej
Łyżka świeżego rozmarynu
5 łyżek oliwy z oliwek
300 – 350 ml wody

Przybranie
1 łyżeczka soli kamiennej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 papryki
2 pomidorki koktajlowe
Szczypiorek
2 gałązki rozmarynu

Zobacz inne przepis na domowe pieczywo:
Chleb Tygrysi – prosty i szybki przepis
Słodkie czekoladowe bułeczki
Chleb pieczony w naczyniu
Chleb Pszenno Żytni
Domowy chleb ze słonecznikiem
Chleb z samych ziaren

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.