Naleśniki z musem truskawkowym
Pyszne smaczne naleśniki w sam raz na piątkowy obiad. Delikatne, puszyste z dodatkiem masy twarogowej i musu truskawkowego, takie naleśniki można smażyć nawet codziennie.
7 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki na naleśniki:
• 2 szk. mąki pszennej
• ½ szk. wody
• 1 szk. mleka
• Szczypta soli
• 1 jajko
Składniki na masę twarogową:
• 500 g twarogu półtłustego
• 1 jajko
• 40 g cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 100 g śmietany 12%
Składniki na mus truskawkowy:
• 500 g truskawek
• 50 g cukru
• 10 g soku z cytryny
Sposób przygotowania naleśników:
1. Mąkę wsypuję do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, wlewam wodę i mieszając stopniowo wlewam mleko. Naleśniki smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
Sposób przygotowania masy twarogowej:
1. Twaróg przekładam do naczynia miksującego, wbijam jajko, wlewam śmietanę, wsypuję cukier, cukier waniliowy i miksuję około 5 minut.
Sposób przygotowania musu truskawkowego:
1. Truskawki myję, przekładam do rondelka, wsypuję cukier, wyciskam sok z cytryny i gotuję mieszając około 15 minut.
Sposób przekładania:
1. Każdy naleśnik smaruję masą twarogową, składam w kopertki, układam w naczyniu i polewam musem truskawkowym.
2. Gotowe.
3. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na naleśniki:
Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym
Naleśniki z pieczarkami, porem i serem żółtym
naleśniki z kapustą
naleśniki z kaszy manny
Idealne naleśniki
1 Komentarz