Udka pieczone z młodą kapustką
Poznaj mój przepis na danie z udek kurczaka, otulonych aromatycznym boczkiem, który sprawia, że mięso jest pyszne i soczyste. Z pewnością polubisz przepis na udka kurczaka, ponieważ mięso przygotowane według tego przepisu jest bardzo smaczne, a samo przygotowanie potrawy proste. Cała rodzina będzie zadowolona z dania.
40 minut czas przygotowania
11 porcji
Składniki:
• 11 udek kurczaka
• 11 pasków boczku parzonego
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 1/3 główki kapusty młodej
• 1 marchew
• 1 łyżeczka octu
• 1 łyżka Vegety
• 2 listki laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, wyjmuję kości, zdejmuję skórę, rozbijam. Doprawiam Przyprawą Gyros
2. Kapustę drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, wsypuję Vegetę i gotuję. Pod koniec gotowania wlewam ocet i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
3. Na środku każdego udka umieszczam ugotowaną kapustę.
4. Mięso zwijam w roladki i owijam boczkiem.
5. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na dania z młodą kapustką:
Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą
Schabowe z młodą kapustką
Gulasz z młodą kapustką
Młoda kapustka duszona z boczkiem i koperkiem
Biała kiełbasa w młodej kapuście
1 Komentarz