Szarpana wieprzowina
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpaną wieprzowinę.
Świetnie smakuje zaserwowana w bułce albo w picie, ale sprawdzi się też jako baza klasycznego obiadu, na przykład z ziemniakami. Dla pełni smaku użyję dzisiaj domowego sosu barbecue. Mięsko po prostu rozpływa się w ustach, a dzięki własnemu sosowi sam wybrałem równowagę między wędzoną paprykę i pikantnością cayenne.
Lista składników
2 kg łopatka wieprzowa bez kości
300 ml wytrawnego cydru jabłkowego
280 g sosu bbq
2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
Zobacz inne przepisy na obiad z wieprzowiną:
Wieprzowina Z Marchewką W Orientalnym Sosie
Wieprzowina W Sosie Słodko Kwaśnym
Wieprzowina Duszona W Sosie Własnym, Pyszny Tradycyjny Polski Obiad