Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik Z Budyniem

Jabłecznik z budyniem

Znam wiele przepisów na jabłeczniki, jednak przygotowany według tego przepisu jest zdecydowanie najlepszy jaki jadłam. Robię jego tylko w ten sposób, a moi bliscy są zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sama.

Forma 24 cm x 24 cm
50 minut czas przygotowania
20 porcji

Składniki:
• 3 szk. mąki pszennej
• 4 szk. mleka
• 4 jajka
• 1 ½ kostki masła
• 1 ½ szk. cukru
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 4 jabłka
• 2 budynie śmietankowe z cukrem
• 10 dag. krakersów

Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielam od żółtek i miksuję razem z jedną szklanką cukru, dodają stopniowo żółtka.
2. Do miski wsypuję trzy szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło ( jedna kostka), jedną szklankę mleka, oraz ubite jajka. Dokładnie mieszam.
3. Jabłka myję, obieram, kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Masę wykładam do tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniki 30 minut w 180°C.
4. W tym czasie co piecze się ciasto, robię masę, dwie szklanki mleka gotuję a w jednej szklance mleka rozrabiam budynie z 5 łyżkami cukru, następnie wlewam do gotującego się mleka cały czas mieszając do chwili uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzę. Połowę kostki masła miksuję z ostudzonym budyniem. Masę wykładam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi krakersami.
5. Ciasto chłodzę w lodówce i podaję.
6. Gotowe.
7. Smacznego.

Zobacz inne super przepisy na jabłecznik:
Jabłecznik Na Biszkopcie Z Bitą Śmietaną + FILM
Jabłecznik Z Bitą Śmietaną
Jabłecznik Na Puszystym Cieście Biszkoptowym + FILM

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.