Deserki mandarynkowo-migdałowe
Dzisiaj zapraszam na jednoporcjowe deserki mandarynkowo-migdałowe. Brytyjczycy świętują w tym tygodniu Platynowy Jubileusz Elżbiety II i z tej okazji stworzyli nawet specjalny deser – Jubileuszowy Pudding. Dla mnie był trochę aż za bogaty, ale zainspirowałem się nim i przygotowałem jednoporcjowe Jubileuszowe Deserki. Pomarańczowe roladki z mascarpone, kremowy, migdałowy budyń i mandarynkowa żelka, zwieńczone koroną z białej czekolady z pomarańczowymi klejnotami – prawdziwie królewska uczta!
Lista składników
2 roladki biszkoptowe (ok. 200 g)
Budyń migdałowy
Żelka mandarynkowa
3 łyżki (ok. 50 g) migdałów
150 ml śmietany kremówki
1 łyżka (ok. 15 g) kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g białej czekolady
Budyń migdałowy
300 ml śmietany kremówki
2 żółtka
1 łyżka (15 g) cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
0.5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Żelka mandarynkowa
300 g mandarynek z puszki z sokiem
1 łyżka (15 g) cukru
6 g żelatyny
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki gorącej wody
Zobacz inne super przepisy na desery:
Deser Malinowy Z Karmelizowanymi Orzechami
Deserki Z Princessą I Borówkami
Deser Bananowy
Deser Ananasowy
Deser Z Kaszy Jaglanej