Krucha tarta z zieloną fasolką
Dzisiaj zapraszam na sycący, ale nie zapychający obiad, który dobrze jest przyrządzić w sezonie na fasolkę szparagową – tarte z zieloną fasolką. Kruchy spód jest przyjemnie maślany, śmietanowe nadzienie wprost aksamitne, a mięsko wprowadza delikatny, wędzony smak. Wszystko to wzbogacone jest przez suszone pomidory i mozzarellę.
Lista składników
Ciasto
1.5 szklanki (200 g) mąki pszennej
100 g masła
½ łyżeczki soli
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie
200 g zielonej fasolki
2 łyżki (ok. 50 g) suszonych pomidorów
130 g wędzonego boczku, szynki lub pancetty
2 jajka
¾ szklanki (150 g) śmietanki 18%
3 łyżki (60 g) kwaśnej śmietany
Sól i pieprz do smaku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g mozzarelli w kulce
Pietruszka
Zobacz inne super przepisy na tarty:
Tarta Hamburgerowa
Tarta A’la Pizza – Przepyszne Danie Na Obiad Lub Imprezę
Tarta Z Musem Jabłkowym
Tarta Z Cukinią I Kurczakiem
Rustykalna Tarta Ze Śliwkami