Ogórki Piri Piri z miodem

Ogórki Piri Piri z miodem

Ogórki Piri Piri z miodem

Każdy się zajada, więc dzielę się przepisem. Ich smak zawdzięczamy jednemu tajnemu składnikowi. Ogórki z Piri Piri są wyraziste, pikantne i proste do przygotowania. Ogórki z Piri Piri dodaję na zakąskę jako dodatek do mięsa lub na kanapki.

4 słoiki litrowe
30 minut czas przygotowania

Składniki:
• 4 kg ogórków
• 6 suszonych owoców Piri Piri
• 4 łyżek soli
• 2 główek czosnku
• 4 łyżek oleju

Składniki na zalewę:
• 4 szk. wody
• 1 szklanka octu 10 %
• 6 łyżek miodu

Sposób wykonania:
1. Ogórki myję, osuszam, odcinam tzw. dupki i kroję wzdłuż na cztery części, tworząc trójkąty.

2. Ogórki przekładam do miski, wsypuję sól , odstawiam na 2 godzinki po tym czasie odlewam wodę z ogórków.

3. Czosnek obieram, drobno kroję, owoce suszone Piri Piri również drobno kroję.

4. Czosnek, Piri Piri oraz olej dodaję do ogórków , wszystko dokładnie mieszam.

5. Przygotowuję zalewę z miodu, wody, octu, gotuję i studzę.

6. Układam ogórki w słoikach, zalewam zalewą, zakręcam mocno słoiki dekielkami.

7. Słoiki pasteryzuję 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.

8. Słoiki wyjmuję dopiero, aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracam słoiki do góry dnem i studzę. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

9. Gotowe,

10. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na ogórki:
Ogórki Małosolne – Prosty Przepis
Ogórki Kanapkowe Z Kurkumą
Ogórki Z Curry
Ogórki W Plastrach – Mizeria Do Słoików + FILM
Ogórki W Zalewie Gyros

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.