Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i beszamelem
Dzisiaj zapraszam na smaczny i sycący obiad: zapiekankę makaronową z mięsem, beszamelem i pieczarkami. Pół godziny pracy, pół godziny czekania – i pyszny obiad dla całej rodziny gotowy. Zapach unoszący się w kuchni jest niesamowity, a sama zapiekanka jest sycąca i pełna smaków. Mamy tutaj pikantny mięsny sos, aksamitny beszamel, który dodaje całości lekkiej nutki gałki muszkatołowej i, oczywiście, ciągnący się ser. Kawałek takiej zapiekanki po ciężkim dniu ogrzeje nie tylko Wasze żołądki, ale również duszę.
Lista składników
Sos
1 cebula (ok. 160 g)
300 g pieczarek
4 ząbki czosnku
1 łyżka (ok. 10 g) świeżej bazylii
2 łyżki oleju
500 g mięsa mielonego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki pieprzu cayenne
Sól i pieprz do smaku
1 puszka pomidorów (ok. 400 g)
1 łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 35 g)
Beszamel
2 łyżki masła (ok. 30 g)
2 łyżki mąki (ok. 30 g)
500 ml mleka
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
300 g makaronu
1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
Zobacz inne przepisy na zapiekanki makaronowe:
Zapiekanka Makaronowa Z Twarogiem I Boczkiem – Prosty I Pyszny Przepis
Zapiekanka Makaronowa Po Wiejsku
Zapiekanka Makaronowa Z Wędzonym Kurczakiem
Zapiekanka Makaronowa Z Mięsem Mielonym
Zapiekanka Makaronowa Z Brokułem + FILM