Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami
Dzisiaj zapraszam na danie doprawione odrobiną cynamonu i nostalgii – puszyste, drożdżowe racuchy z jabłkami. Patrzę na talerz z gotowymi racuszkami i od razu mam przed oczami te ogromne ilości racuchów, które robiła babcia. Tych na szczęście jest odrobinę mniej i myślę, że znikną dosyć szybko – bo są puszyste, delikatne i pachną niesamowicie. Zapach jabłek i cynamonu to jedna z lepszych kombinacji, jakie można poczuć w kuchni – a wszystko to doprawione szczyptą nostalgii, która pozwala wrócić wspomnieniami do beztroskich czasów dzieciństwa.
Lista składników
2 szklanki (250 g) mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
7 g suchych drożdży (lub 25 g drożdży świeżych)
½ łyżeczki cynamonu
1 szklanka (250 ml) mleka
1 duże jajko
2 jabłka (ok. 220-250 g po obraniu)
Olej do smażenia (ok. 30-50 ml)
Zobacz inne przepisy na racuchy:
Racuchy Na Kefirze
Pyszne Racuchy Ze Śliwkami
Racuchy Na Jogurcie Z Truskawkami – Bardzo Prosty I Szybki Przepis + FILM
Racuchy Na Maślance Bez Drożdży – Szybkie I Puszyste
Racuchy Na Kefirze Z Jabłkami