Jesienna sałatka z dynią i orzechami włoskimi
Noce są coraz dłuższe, a to oznacza tylko jedno – nadszedł czas na korzystanie z bogactw jesieni. Dlatego dzisiaj przygotujemy jesienną sałatkę z pieczoną dynią, orzechami włoskimi i jabłkowym dressingiem – będzie kolorowo, zdrowo i pysznie. Przypieczona dynia jest lekko słodka i pełna smaku. Równoważy ją wyrazisty dressing, do tego orzechy przyjemnie chrupią, a parmezan nie tylko zdobi sałatkę, ale też dodaje jej charakteru. Z takim jedzeniem jesień nie musi być ponura!
Lista składników
1 dynia piżmowa (ok. 600 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 50 g)
70 g szpinaku
125 g rukoli
2 garście (ok. 50 g) orzechów włoskich
Parmezan
Dressing
1 duża szalotka (ok. 50 g)
¾ szklanki soku jabłkowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
40 ml oliwy z oliwek
Zobacz inne super przepisy na sałatki:
Sałatka Znakomita
Sałatka Z Jajkiem I Dynią
Sałatka Z Selerem
Sałatka W Kwadrans
Sałatka Z Kurczakiem I Grillowanym Halloumi