Jesienne ciasto Wiewiórka
Dzisiaj zapraszam na jesienne ciasto Wiewiórka, przybrane prostym piernikowym kremem i orzechami włoskimi.
Nasza Wiewiórka jest pyszna i wilgotna dzięki jabłkom; do tego dochodzi delikatnie słodka, soczysta żurawina, orzechy przyjemnie chrupią pod zębami, a czekolada dodaje całości głębi. Z tym wszystkim bardzo dobrze współgra krem, który jeszcze bardziej podbija jesienne nuty.
Lista składników
Ciasto
2 garście (80 g) suszonej żurawiny
2 garście (80 g) orzechów włoskich
100 g czekolady
2 jabłka (ok. 250 g po obraniu)
1.5 łyżeczki cynamonu
2 niepełne szklanki (220 g) mąki
2 łyżki (20 g) ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli
3 jajka
Nieco ponad pół szklanki (120 g) cukru
80 g masła
Krem i przybranie
160 g serka kanapkowego
60 g masła
2/3 szklanki (80 g) cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 garść (40 g) orzechów włoskich
Zobacz inne super przepisy na jesienne ciasto:
Ciasto “Babie Lato”
Jesienne Ciasto
Jesienne Ciasto Z Gruszką I Kakao
Ciasto Marchewkowe Z Jabłkami, Gruszkami I Kremem
Ciasto Śliwkowe Z Budyniową Pianką
4 komentarze