Ciasto Orzeszkowy Lion

Ciasto Orzeszkowy Lion

Ciasto Orzeszkowy Lion

Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto, oto przepis dla Ciebie a co najważniejsze ciasto bez pieczenia.

Forma 24 cm x 24 cm
20 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki:
• 250 g herbatników kakaowych
• 40 g ryżu preparowanego
• 460 g masy kajmak
• 200 g orzeszków ziemnych prażonych
• 2 galaretki przezroczyste
• 660 ml śmietany 30%
• 500 g mascarpone
• ½ szk. cukru pudru
• 100 g batona Lion
• ½ szk. mleka

Sposób przygotowania:
1. Na dnie formy układam połowę herbatników namoczonych w mleku.
2. Orzeszki kruszę, 50 g odstawiam na bok a pozostałe wsypuje do miski, dodaję ryż preparowany oraz masę kajmak, dokładnie mieszam łyżką. Połową masy smaruję herbatniki.
3. Galaretki rozpuszczam w jednej szk. gorącej wody i studzę.
4. Śmietany wlewam do naczynia miksującego, miksuję mikserem, dodaję mascarpone, cukier puder i na koniec wlewam galaretki.
5. Połowę masy wykładam na masę kajmakową, przykrywam masę pozostałymi herbatnikami namoczonymi w mleku, smaruję ciastka pozostałą masą kajmak i ponownie wykładam masę śmietankową.
6. Batony Lion ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę pozostałymi orzeszkami i posypuję wierzch ciasta.
7. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
8. Gotowe.
9. Smacznego.

Zobacz inne super przepisy na ciasto Lion:
Ciasto Biały Lion
Ciasto Inspirowane Batonem LION
Pyszne Ciasto Lion
Ciasto Lion (Bez Pieczenia)
Biały Lion

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.