Ciasto Kraina Słodkości

Ciasto Kraina Słodkości

Ciasto Kraina Słodkości

Co za bajeczne ciasto, które możesz przygotować na dni karnawałowe, święta, niedzielny obiad jako deser do kawy. Ciasto przekładane masą budyniową, orzeszkami oraz wiórkami, polane czekoladą. Spróbuj przekonaj się.

Forma 24 cm x 24 cm
60 minut czas przygotowania
15 porcji

Składniki na ciemny biszkopt:
• 6 łyżek mąki pszennej
• 6 łyżek mąki ziemniaczanej
• 1 szk. cukru
• 6 całych jajek
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku

Składniki na jasne ciasto:
• 6 białek jajek
• 1 szk. cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 100 g wiórków kokosowych
• 100 g orzechów włoskich tropikalnych

Składniki na krem:
• 3 szk. mleka
• 2 budynie waniliowe
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 250 g mleka słodzonego skondensowanego
• 3 łyżki cukru
• 200 g masła

Składniki na polewę:
• 80 g czekolady gorzkiej
• 3 łyżki śmietany 30%

Składniki na poncz:
• 1 olejek waniliowy
• 1 kieliszek wódki
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• ½ łyżeczki cukru

Składniki dodatkowe:
• 280 g powideł śliwkowych
• 50 g orzechów włoskich tropikalnych

Sposób przygotowania ciemnego biszkoptu:
1. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam mikserem z dodatkiem cukru, stopniowo dodając żółtka.
2. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia oraz kakałem.
3. Mieszankę mąk dodaję stopniowo do masy jajecznej cały czas miksując.
4. Ciasto wylewam do natłuszczonej formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
5. Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poziomo na połowę. Formę myję, wykładam papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania ciasta jasnego:
1. Białka ubijam mikserem na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
2. Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe oraz orzechy włoskie.
3. Masę wykładam do formy wcześniej przygotowanej i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

Sposób przygotowania kremu:
1. Dwie szklanki mleka, mleko skondensowane, wlewam do rondelka, mieszając gotuję.
2. Do miseczki wlewam pozostałe mleko, wsypuję budynie, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, mieszam i wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Budyń studzę.
3. Masło miksuję dodając stopniowo ostudzony budyń.

Sposób przygotowania ponczu:
1. Wszystkie składniki na poncz razem ze sobą łączę.

Sposób przygotowania polewy:
1. Czekoladę rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany.

Sposób składania ciasta:
1. Na dnie formy układam połowę biszkoptu ciemnego. Nawilżam ponczem.
2. Biszkopt smaruję powidłami.
3. Na powidła wykładam połowę masy budyniowej.
4. Następnie układam jasne ciasto.
5. Jasne ciasto smaruję pozostałą masą budyniową.
6. Na masie budyniowej układam biszkopt ciemny, nawilżony ponczem.
7. Na biszkopt wylewam polewę czekoladową i posypuję orzeszkami.
8. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
9. Gotowe.
10. Smacznego.

Zobacz inne super przepisy na ciasto przekładane masą:
Ciasto Słodki Prezes
Pyszne Ciasto Kajmakowe
Ciasto Przekładane Z Czekoladową Chrupką I Masą Budyniową
Ciasto Słomiana Wdowa – Wyjątkowy Biszkopt Z Musem Brzoskwiniowym
Najlepsze Ciasto Michałek

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.