Kopytka – tradycyjny i dokładny przepis
Kopytka to tradycyjne kluski ziemniaczane, które zna pewnie każdy i wszyscy je uwielbiają. Z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, ale nierozpadające się. Można je podać od razu po ugotowaniu, ostudzić je i zamrozić albo zostawić na następny dzień i odgrzać na parze lub odsmażyć na maśle.
Kopytka sprawdzają się jako dodatek do obiadu zamiast gotowanych ziemniaków. Świetnie smakują z gulaszem mięsnym czy sosem np. pieczarkowym lub chrzanowym. Można je podać również jako samodzielne danie z podsmażoną cebulką, bułką tartą czy skwarkami z boczku.
Zobacz inne przepisy na kluski ziemniaczane:
Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka
Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie
Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad
4 komentarze