Kruche rogaliki na proszku
Pysznie kruche i delikatne w środku rogaliki, które idealnie sprawdzą się na weekendowe przyjemności. Z tego przepisu zrobisz aż 40 rogalików. Ich wykonanie jest bardzo proste a wszystko ułatwi Ci film, który zamieszczam w tym poście.
Ugniatamy ciasto, następnie schładzamy je w lodówce, wałkujemy, wykrawamy trójkąciki, nakładamy powidła, zawijamy i do pieca!
Bez czekania i bez wyrastania – ten przepis bez użycia drożdży jest naprawdę przyjemny w przygotowaniu!
Obejrzyj wideo, gdzie krok po kroku pokazuję jak zawijam rogaliki.
Lista składników:
2 szklanki mąki pszennej
⅓ szklanki cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
Dodatkowo
200 g powideł
białko do posmarowania
drobny cukier do posypania
Informacje dodatkowe:
Dodatek jogurtu powoduje, że rogaliki są kruche z zewnątrz a miękkie w środku – nawet po kilku dniach rogaliki smakują wyśmienicie!
Na wierzch możesz zrezygnować z posypki cukrowej a zamiast tego po wystygnięciu rogalików polać je lukrem 🙂
Zobacz inny super przepis na rogaliki:
Domowe Rogaliki Twarogowe – Błyskawiczne Do Zrobienia + FILM
Rogaliki Z Serka Homogenizowanego
Rogaliki Z Ciasta Topionego