Smørrebrød – przepis na duńskie kanapki w różnych wersjach

Smørrebrød – przepis na duńskie kanapki w różnych wersjach

Smørrebrød – przepis na duńskie kanapki w różnych wersjach

Smørrebrød czyli kanapki z ciemnego pieczywa i mnóstwa składników na wierzchu, które spożywamy nożem i widelcem to tradycyjna duńska potrawa popularna od XIX w. W Kopenhadze wiele restauracji serwuje te lokalne specjały w przeróżnych wersjach. Chleb smaruje się grubą warstwą masła lub innego tłuszczu i podaje z czym tylko mamy ochotę. Mogą to być jajka, mięsa, ryby czy sałatki, a do tego warzywa, kiełki i zioła. Całość prezentuje się przepięknie i tworzy małe dzieło sztuki.

Zobacz inne przepisy na kanapki „na wypasie”:
Kanapki na ciepło – gorące tosty z piekarnika
Kurczak na chlebie – super zapiekanki chleba tostowego
Lekkie jak chmurka chlebki jajeczne

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.