Delikatne Raffaello bez pieczenia
Dzisiaj zapraszam na przepis, który wyrazi więcej niż tysiąc słów – ciasto Raffaello bez pieczenia.
W mojej wersji Raffaello składa się ze słonych krakersów, lekko kokosowej polewy z białej czekolady i przede wszystkim dwóch warstw kremu – kokosowego i migdałowego. Kremy są delikatne i nie za słodkie, krakersy podbijają smak innych warstw, a całość uzupełnia subtelna kokosowa polewa i przyjemnie chrupiące wiórki. Niesamowite, że w tak małym kawałku ciasta może dziać się tak wiele.
Lista składników (na blaszkę 20 x 20 cm)
Kremy
1 l mleka
2/5 szklanki (80 g) cukru
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 60 g)
3 łyżki mąki pszennej (ok. 45 g)
200 g masła
Ekstrakt waniliowy lub likier kokosowy
75 g wiórków kokosowych
Ekstrakt migdałowy
Dodatkowo
50 g wiórków kokosowych
200 g białej czekolady
170 g śmietanki kokosowej (śmietanka zebrana z jednej puszki mleka kokosowego)
250 g krakersów
Zobacz inny super przepis na Raffaello:
Zdrowy Deser Raffaello W Pucharku
Ciasto Malinowe Raffaello
CIASTO RAFFAELLO JAGLANE Z OREO (Bez Pieczenia)