Ciasto czekoladowe na bazie ciemnego piwa
Dzisiaj zapraszam na nietypowe, przepyszne ciasto czekoladowe na bazie ciemnego piwa, przykryte obfitą czapą piany, za którą posłuży nam krem z mascarpone i bitej śmietany.
Piękna, głęboka barwa i pianka z mascarpone – dokładnie o taki efekt nam chodzio. Ciasto jest lekkie, ale też niesamowicie wilgotne, prawie jakby było dodatkowo nasączane. Piwo jest wyraźnie wyczuwalne w smaku, więc nie podałbym tego ciasta dzieciom! To deser zdecydowanie dla dorosłych, którzy czasem chcą przygotować coś prostego i jednocześnie zaskoczyć swoich gości.
Lista składników (na blaszkę o średnicy 20 cm)
Ciasto
130 g miękkiego masła
1 i ¼ szklanki (250 g) cukru
Czubata szklanka (175 g) mąki pszennej
4 łyżki (50 g) ciemnego kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
200 ml ciemnego piwa typu stout
Przybranie
150 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżka (ok. 20 g) cukru pudru
Kostka ciemnej czekolady do starcia
Zobacz inny super przepis na ciasto czekoladowe:
Pyszne Ciasto Czekoladowe Z Dodatkiem Słonecznika
Ciasto Czekoladowe Z Coca-Colą
Ciasto Czekoladowe Z Owocami