Cranachan – szkocki deser z malinami i nutą alkoholu
Dzisiaj zapraszam na prosty deser dla wszystkich, którzy z warzyw i owoców najbardziej cenią sobie whisky! Cranachan, tradycyjny szkocki deser, to pyszna kombinację białego sera, malin, miodu oraz whisky właśnie.
Tradycyjnie cranachan podawano na przykład na wiejskich uroczystościach, które mniej więcej odpowiadają naszym dożynkom. Ludzie zasiadali przy stole zastawionym naczyniami z poszczególnymi składnikami; każdy składał swój cranachan sam, używając ilości, które najbardziej im odpowiadały. Było nie tylko pysznie, ale i wesoło!
Lista składników
75 g płatków owsianych
230 g malin + parę do dekoracji
200 ml śmietany kremówki (36%)
150 g twarogu pełnotłustego – lub szkockiego sera crowdie
50 g miodu
15 ml whisky
Zobacz inne super przepisy na deser z malinami:
Deser W Pucharku Z Malinami I Mascarpone
Cranachan Tradycyjny Szkocki Deser Z Malinami I Whisky
Deserki Z Malinami