Krem kataloński – wyjątkowy deser z żółtek
Dzisiaj zapraszam na wyjątkowy deser z żółtek: delikatny i aksamitny krem kataloński, który pokryjemy chrupiącą warstwą skarmelizowanego cukru.
To prosty w przygotowaniu deser, który świetnie komponuje się z letnimi owocami. Wyraźnie wyczuwalny cynamon jest dopełniony przez smak cytrusów i idealnie pasuje do chrupiącego karmelu oraz naturalnie słodkich owoców.
Lista składników
600 ml pełnego mleka
3 pięciocentymetrowe paski skórki z pomarańczy
3 pięciocentymetrowe paski skórki z cytryny
1 laska cynamonu
5 żółtek
¼ szklanki (50 g) drobnego cukru + 8 łyżeczek cukru (~40 g) do skarmelizowania
1 łyżka (15 g) skrobi kukurydzianej
Owoce do dekoracji
Zobacz inne super przepisy na nietypowy deser:
Kawa Z Koglem-Moglem A`La Kawa Po Wietnamsku
Crème Brûlée + FILM
Klasyczne Tiramisu W Pucharkach