Letni deser z owocami
Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty w przygotowaniu, a mimo to przepyszny letni deser. Przygotujemy klasyczny przysmak z bitej śmietany, jogurtu greckiego i orzeźwiających jeżyn, które możecie podmienić na inne, lekko kwaskowe owoce.
Deser jest orzeźwiający i idealnie nadaje się do podania w ciepłe dni. Smak lekko kwaskowych jeżyn przyjemnie przenika waniliową masę śmietanową, a całość jest lekka, świeża i błyskawicznie znika.
Lista składników
450 g jeżyn, plus kilka do dekoracji
¼ szklanki (50 g) cukru
2 łyżki (20 g) soku z cytryny
2 łyżki (20 g) ginu
300 g śmietany kremówki
1 łyżeczka wanilii
1 czubata łyżka (20 g) cukru pudru
300 g jogurtu greckiego
Listki mięty do dekoracji
1 Komentarz