Bułeczki Jagodzianki
Jagody, kto ich nie lubi, a więc do dzieła. Pyszne bułeczki drożdżowe nadziewane jagodami, idealne do porannej kawki.
Całkowity czas 90 minut
Czas przygotowania 30 minut
16 porcji
Składniki na ciasto:
• 250g mleka
• 30 g drożdży
• 100 g cukru
• 500 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 2 żółtka jajek
• 80 g masła
• Szczypta soli
Składniki na nadzienie:
• 400 g jagód
• 30 g cukru
• 25 g skrobi ziemniaczanej
Składniki na lukier:
• 200 g cukru pudru
• 50 g soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewam letnie mleko, dodaję drożdże, jedną łyżkę cukru, jedną łyżkę mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia rozczynu.
2. Do większej miski wsypuję pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką, odstawiam na jedną godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto dzielę na 16 części, formuję kule, odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
4. W tym czasie, co ciasto rośnie robię nadzienie, jagody myję.
5. Do jagód wsypuję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, mieszam delikatnie.
6. Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczam dłonią, na środek nakładam czubatą łyżkę jagodowego nadzienia i zlepiam brzegi, formują okrągłe bułeczki.
7. Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 15 minut w 200°C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu bułeczki studzę.
8. Do rondelka wyciskam sok z cytryn, wsypuję cukier puder, gotuję do chwili rozpuszczenia się cukru.
9. Ostudzone jagodzianki smaruję lukrem za pomocą pędzelka.
10. Jagodzianki gotowe.
11. Smacznego.
Zobacz inny super przepis na jagodzianki:
Jagodzianki Z Serem I Kruszonką – Niezapomniany Smak Dzieciństwa
Jagodzianki Na Maślance
Najlepsze Mięciutkie Jagodzianki