Polędwiczki w aromatycznym sosie
Szukasz nowego pomysłu, przepisu na polędwiczki? Koniecznie musisz spróbować przepisu poniżej. Jest to szybki sposób przygotowania. Moja Rodzina zawsze się nim zachwyca.
30 minut czas przygotowania
7 porcji
Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 1 duża cebula
• 1 papryka czerwona
• 3 ząbki czosnku
• 450 g wody
• 25 g koncentratu pomidorowego
• 3 śliwki suszone
• 3 grzyby suszone podgrzybki
• 1 łyżka mąki pszennej
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyszczam z błonek, posypuję pieprzem oraz solą, następnie umieszczam w woreczku do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C. Po upieczeni mięso kroję na mniejsze kawałki i układam w naczyniu.
2. Cebulę, czosnek obieram, paprykę oczyszczam z nasion. Warzywa, śliwki, grzyby blenduję 3 minuty blenderem i przekładam do rondelka. Wlewam wodę, dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam solą oraz pieprzem, gotuję około 20 minut, po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
3. Sosem polewam mięso.
4. Danie gotowe, podaję z surówką oraz ziemniakami.
5. Smacznego.
1 Komentarz