Zapiekane fileciki pod pierzynką
Jeśli planujesz obiad z wykorzystaniem fileta kurczaka, mam świetny przepis, danie jest szybkie, proste w przygotowaniu a plasterki salami podkreślają walory smakowe.
20 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 10 g salami w plastrach
• 1 kulka mozzarelli
• 10 dag sera żółtego
• 2 łyżki ketchupu
• 2 łyżki majonezu
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję na polówki, nacinam robiąc kilka otworów. Doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą, następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Na przemian w otwory w mięsie układam plasterki salami, plasterki mozzarelli i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
3. Ketchup mieszam razem w majonezem, ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
4. Każdy kawałek upieczonego mięsa smaruję sosem i posypuję serem żółtym, ponownie mięso umieszczam w piekarniku i zapiekam 10 minut w 180°C.
5. Gotowe, podaję z surówką i ziemniakami.
6. Smacznego.