Szybkie ciasto ze śliwkami
Ciasto, które przygotujesz w 15 minut, wszystkie składniki razem miksujemy. Puszyste, delikatne ciasto z dodatkiem śliwek, idealne do porannej kawy.
Forma 24 cm X 24 cm
15 minut czas przygotowania
20 porcji
Składniki:
• 3 szk. mąki pszennej
• 1 szk. mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 g masła
• 1 szk. cukru
• 7 jajek
• 20 dag śliwek
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielam od żółtek, ubijam mikserem, następnie stopniowo dodaję żółtka, cukier, rozpuszczone ostudzone masło.
2. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodaję do masy jajecznej, cały czas miksuję.
3. Masę przekładam do formy, na wierzchu układam umyte, pokrojone śliwki.
4. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
5. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, gotowe.
6. Smacznego.
2 komentarze