Chleb XXL z żurawiną
Kupując chleb w sklepie, nie wiesz co jesz, wytrzymuje trzy dni i jest stary. Mój chleb jest pieczony z tych produktów, które chcę dodać, a jego świeżość utrzymuje się do tygodnie.
Forma 25 cm x 35 cm
50 minut czas pieczenia
20 minut czas przygotowania
60 minut czas wyrastania
35 kromek
Składniki:
• 4 szk. mąki pszennej typ 600
• 4 szk. mąki razowej typ 750
• 1 kostka drożdży świeżych
• 3 łyżeczki soli
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 100 g żurawiny
• 1200 ml wody letniej
Sposób przygotowania:
1. Drożdże kruszę do miski, dodaję jedną łyżkę mąki pszennej oraz 1 szk. wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do dużej miski wsypuję obie mąki, sól, wyrośnięty rozczyn, wodę, oliwę, dokładnie wyrabiam ciasto. Ciasto jak jest za gęste, dolewam więcej wody.
3. Na koniec wyrobione ciasto łączę z żurawiną i odstawiam na jedną godzinę.
4. Blaszkę smaruję olejem za pomocą pędzelka, na blaszkę wykładam wyrośnięte ciasto i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
5. Chleb gotowy.
6. Smacznego.
1 Komentarz