Zupa pieczarkowa z serkami
Rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Zupa na bazie bulionu z warzywami z dodatkiem pieczarek.
40 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki:
• ½ kg ziemniaków
• 2 szt. pietruszki
• 2 szt. marchwi
• 1 szk. bulionu rosołowego
• ½ kg pieczarek
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
• 2 serki topione śmietankowe
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieram, kroję w kostkę, myję. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą, solę i gotuję.
2. Cebulę obieram, drobno kroję, Smażę na rozgrzanym maśle.
3. Do cebuli dodaję pokrojone w pól plasterki pieczarki. Smażę 10 minut, doprawiam pieprzem oraz solą. Grzyby przekładam do garnka z warzywami.
4. Serki rozpuszczam w bulionie rosołowy i wlewam do zupy.
5. Zupę gotuję 10 minut.
6. Gotowe.
7. Smacznego.