Pyszne ciasto pełne jesiennych smaków
Dynia zdecydowanie rządzi jesienią w mojej kuchni. Sezon rozpoczynam od pysznej zupy z grzankami i prażonym słonecznikiem, nie może także zabraknąć złocistych gofrów dyniowych i ciasta. W tym roku wymyśliłam sobie, że to będzie takie wypasione i bardzo efektowne ciacho. Na początek upiekłam klasyczne dyniowe z surowej tartej dyni z dodatkiem cynamonu (to on sprawia, że ciasto nie ma takiego pięknego złocistego koloru), a później na wierzch dałam krem będący połączeniem serka kanapkowego i masy kajmakowej (pierwszy raz tak zrobiłam, ale na pewno to powtórzę, bo smakuje genialnie i jest bardzo prosty), a jakby tego było mało wszystko przykryłam warstwa karmelizowanych orzechów, które były przysłowiową kropką nad i i sprawiły, że ciastu nie sposób się oprzeć. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis, całe mnóstwo jesiennych smaków zamkniętych w małym kawałku ciasta na pewno umili nie jedno spotkanie przy gorącej herbacie albo kawie.
1 Komentarz