Surówka z kapusty pekińskiej
Szybki, prosty sposób na przygotowanie surówki do dania mięsnego. Surówka z kapusty z dodatkiem jabłka i cebulki, które podkreślają walory smakowe.
15 minut czas przygotowania
6 porcji
Składniki:
• 400 g kapusty pekińskiej
• 1 cebula czerwona
• 1 dużo jabłko
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 140 g kukurydzy konserwowej
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 2 szczypty pieprzu
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieram, drobno kroję. Kapustę oraz jabłko ze skórką, bez gniazda nasiennego, ścieram na tarce o dużych oczkach.
2. Do warzyw dodaję kukurydzę odlaną z zalewy, wlewam oliwę, ocet, wsypuję cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszam.
3. Surówka z kapusty pekińskiej podaję, jako dodatek do dania głównego.
4. Smacznego.