Roladki schabowe z kurkami
Świąteczne roladki ze schabu, z niesamowitym pysznym farszem. Połączenie grzybów kurek, mozzarelli ze słodko kwaśną żurawiną, to idealny farsz do roladek. Wypróbuj przekonaj się, smak ich rozpływa się w ustach.
30 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki:
• 1 kg schabu wieprzowego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• ½ łyżeczka tymianku
• Sól
• pieprz
• 50 g żurawiny
• 1 kulka mozzarelli
• 200 grzybów kurki
• Mąka pszenna do panierki
• Olej do smażenia
• 200 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję plastry, doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Czosnek, cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
3. Do cebuli dodaję oczyszczone, umyte kurki oraz żurawinę, doprawiam solą oraz tymiankiem.
4. Na każdym kawałku mięsa, układam plasterek mozzarelli oraz łyżkę farszu z grzybów.
5. Mięso zwijam w roladki, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju.
6. Pod koniec smażenia dodaję 200 ml. wody, pozostały farsz z kurkami, chwilkę gotuję i zagęszczam sos mąką rozrobioną w małej ilości wody.
7. Roladki gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
8. Smacznego.
2 komentarze