Filet z kurczaka w sosie serowym
Kawałki fileta kurczaka zatopione w pysznym sosie serowym z dodatkiem groszku zielonego podane z makaronem. Szybkie, proste danie obiadowe dla osób zabieganych.
7 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki na sos:
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 20 g oliwy z oliwek
• 500 g wody
• 200 g śmietany 18%
• 1 kostka bulionu warzywnego
• 120 g sera żółtego
• 1 łyżeczka soli
• 1/3 łyżeczki pieprzu
• ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
• 150 g groszku mrożonego
Składniki pozostałe:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 2 łyżki przyprawy do kurczaka
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania mięsa:
1. Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą, następnie smażę na rozgrzanym oleju.
Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę w garnku na rozgrzanej oliwie.
2. Następnie wlewam wodę, śmietanę, dodaję kostkę warzywną, ser żółty starty na tarce, wsypuję wszystkie przyprawy i gotuję do chwili rozpuszczenia się sera.
3. Na koniec sos łączę w groszkiem, gotuję 5 minut.
4. Do sosu dodaję mięso.
5. Gotowe, podaję z makaronem oraz surówką.
6. Smacznego.