Udka Cacciatore
Delikatne mięso z udek kurczaka, podane z warzywami oraz pieczarkami, ich smak rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj, a nie pożałujesz.
7 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 400 g podudzia kurczaka bez kości i skóry
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 250 g pieczarek
• 3 papryki, żółta, czerwona, zielona
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 puszka pomidorów krojonych
• 1 szk. wina czerwonego wytrawnego
• Olej do smażenia
• Sól
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• Pieprz
• 1 łyżka kurkumy
• 1 łyżka oregano
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję na małe kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą kurczaka. Mięso smażę na rozgrzanym oleju, po usmażeniu zdejmuję z patelni, odstawiam na bok.
2. Na tej samej patelni smażę cebulę, czosnek drobno pokrojone.
3. Następnie do warzyw dodaję pokrojone pieczarki w plasterki, doprawiam pieprzem oraz solą, smażę przez pięć minut, aż grzyby się zeszklą, a następnie dodaję papryki pokrojone w drobne paseczki. Smażę jeszcze kilka minut, aż papryki nieco zmiękną.
4. Dodaję kurkumę, oregano, czerwone wino, koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory. Dobrze mieszam i doprowadzam do wrzenia.
5. Na koniec sos warzywny łączę z mięsem.
6. Danie gotowe, podaję z ryżem.
7. Smacznego.