Kotleciki mielone w sosie carbonara
Takich pysznych kotlecików jeszcze nie jadłeś/aś, smak ich rozpływa się w ustach. Koniecznie musisz wypróbować.
40 minut czas przygotowania
13 porcji
Składniki na kotlety:
• 500 g mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
Składniki na sos:
• 500 g wody
• 1 kostka bulionu rosołowego
• 200 g śmietany 30%
• 1 łyżka mąki pszennej
• 150 boczku surowego
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kotlety, przekładam do miski, wyrabiam masę mięsną. Z masy mięsnej formuję kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
2. Boczek kroję drobno, smażę na rozgrzanym oleju do chwili zarumienienia.
3. Do rondelka wlewam wodę, dodaję kostkę rosołową, gotuję. Mąkę rozrabiam ze śmietaną, wlewam do gotującej się wody. Następnie dodaję usmażony boczek. Sos doprawiam solą oraz pieprzem.
4. Upieczone kotlety układam w naczyniu, polewam sosem.
5. Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
6. Smacznego.