Zrazy po bałkańsku

Zrazy Po Bałkańsku

Zrazy po bałkańsku

600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
300 g szpinaku świeżego
2 duże ząbki czosnku
6 pomidorów suszonych
1 duża cebula
1 duży liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
Kilka kropel cukru klarowanego
1 1/2 szklanki bulionu
Łyżka oleju czosnkowego ( Kujawski )
Łyżka oliwy z oliwek lub oleju
200 ml zimnej wody
2 duże łyżki mąki pszennej
mąka pszenna – do obtoczenia roladek
przyprawy – sól , pieprz biały , majeranek , gałka muszkatołowa , maggi ,

1.Cebulę kroimy w drobną kostkę , smażymy na złoty kolor , studzimy i dzielimy na pół . Szpinak smażymy na rozgrzanym oleju czosnkowym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske smażymy około 2 minut następnie dokładamy połowę podsmażonej cebuli oraz pokrojone w paski szpinak . Całość studzimy .
2.Do miski przekładamy mięso dodajemy jajko , bułkę tartą i doprawiamy do smaku przyprawami . Dokładamy resztę usmażonej cebuli i dokładnie i dość długo wyrabiamy mięso .
3.Mięso dzielimy na sześć równych części . Delikatnie rozklepujemy na płasko . Na każde mięso kładziemy porcje szpinakowego farszu .
Mięso dokładnie sklejamy formując przy tym roladkę , tak by nie było widać szpinaku i nie popękało przy pieczeniu .
4.Każda roladkę dokładnie obtaczamy w mące pszennej .
5.Roladki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony .
6.Gdy mięso mamy gotowe zalewamy bulionem dokładamy
liść laurowy , ziele angielskie .
Dusimy około 20 do 30 minut co jakiś czas obracając . Po upływie tego czasu roladki wyciągamy z wywaru , wlewamy do niego zawiesinę mąki z wodą ( 2 łyżki mąki rozmieszane w 200 ml zimnej wody ) i kilku kropel klarowanego cukru . Sos chwilę gotujemy do zgęstnienia po czym wkładamy roladki i chwilę podgrzewamy .

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.