Rozeta pizzowa
Karnawał trwa a nam ciągle brakuje pomysłów na przekąski, mam coś dla Was.
Ciasto drożdżowe zawijane z farszem, ułożone w rozetę. Podane z ketchupem lub ulubionym sosem.
6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto:
• 500 g mąki pszennej typ 650
• 250 g wody
• 20 g drożdży świeżych
• 50 g oliwy z oliwek
• 1 ½ łyżeczki soli
• Szczypta cukru
Składniki na farsz:
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 20 g oliwy z oliwek
• 170 g szynki gotowanej
• 170 g sera żółtego
• 85 g koncentratu pomidorowego
• ¼ łyżeczki cukru
• 1 ½ łyżeczki bazylii
• ½ łyżeczki soli
Składniki dodatkowe:
• 1 żółtko
• 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę , sól, cukier wsypuję do miski, wlewam oliwę, wodę rozrobioną z drożdżami i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładam na blat oprószony mąką i foremką 8 cm wycinam kółka.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie. Do warzyw dodaję bardzo drobno pokrojoną szynkę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Studzę i łączę z żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
3. Na każdy kawałek ciasta nakładam po łyżce nadzienia, pozostawiając 3 mm marginesu. Krążki składam na pół, następnie łączę końce, układam w formie do tarty, zaczynając od brzegów formy.
4. Żółtka z 2 łyżkami mleka roztrzepuję i za pomocą pędzelka smaruję rozetę.
5. Rozetę piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
6. Gotowe, podaję z ketchupem.
7. Smacznego.