Podudzia z indyka z owocami

Podudzia z indyka z owocami

Podudzia z indyka z owocami

Delikatne mięso z indyka z suszonymi owocami, możemy przygotować na niedzielny obiad lub na różne uroczystość. Dzięki owocom suszonym danie jest bardzo pyszne.

6 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki:
• 6 szt. podudzia indyka
• 100 g suszonych moreli
• 100 g suszonych śliwek
• 100 g suszonej żurawiny
• 200 g boczku wędzonego w plastrach
• 3 pomarańcze
• 2 jabłka
• 2 cebule
• 2 łyżki miodu
• Sól
• Przyprawa do indyka

Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieram, kroję w piórka, układam na dnie naczynia żaroodpornego.
2. W każdym kawałku mięsa robię otwór. W otworze umieszczam po kilka moreli oraz śliwek.
3. Mięso posypuję przyprawą do indyka oraz solą i uwijam boczkiem.
4. Następnie mięso układam na cebuli.
5. Dwie pomarańcze myję, kroję w plasterki. Jabłka myję, usuwam nasiona, kroję w cząstki. Owoce układam między mięsem, posypuję żurawiną.
6. Z trzeciej pomarańczy wyciskam sok. Sok łączę z miodem i polewam mięso.
7. Mięso z owocami piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
8. Danie gotowe.
9. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.