Rolada bezowa

Rolada Bezowa

Pyszny i prosty sposób na wykorzystanie nadmiaru białek

Rolada bezowa to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które pozostają na przykład z przygotowania pączków, czy faworków. Moim zdaniem jest dużo prostsza w przygotowaniu niż popularna Beza Pavlova i mniej czasochłonna – roladę pieczemy ok 20 minut, a nie tak jak bezę prawie 4 godziny.
Nie bójcie się jej zwijania, wystarczy przełożyć na ściereczkę i zwijać powoli, wtedy na pewno się nie pokruszy.

To deser dość słodki sam w sobie, ale cukier jest niezbędny, by rolada miała odpowiednią strukturę i w tym przypadku nie można zmniejszać jego ilości. By nie było tak mocno słodko ja do kremu dodaję tylko 2 płaskie łyżki cukru pudru, a Wam proponuję dodać najpierw łyżkę i spróbować czy taki poziom słodkości Wam odpowiada i ewentualnie dosłodzić.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.