Babeczki Ukryta Wisienka
Bardzo prosty do zrobienia deser, do niedzielnej filiżanki kawy lub dla niespodziewanych gości. Babeczki są dekorowane masą śmietankową z mascarpone z dodatkiem wiśni.
24 porcji
blaszka 35 cm x 25 cm
40 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto:
• 200 g mąki pszennej
• 3 całe jajka
• ½ szk. cukru
• 120 ml mleka
• 120 ml oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
• 400 ml śmietany 30%
• 250 g serka mascarpone karmelowego
• ½ szk. cukru pudru
Składanki dodatkowe:
• 24 szt. mrożonych wiśni
Sposób przygotowania:
1. Zaczynam od przygotowania ciasta, jajka miksuję z cukrem, następnie wlewam stopniowo mleko i olej. Miksuję 5 minut.
2. Do masy jajecznej wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką.
3. Masę wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180° C.
4. Ciasto po upieczeniu studzę, wycinam kółka około 5 cm, pozostałe ciasto kruszę.
5. Wiśnie odmrażam na sitku, żeby odsączyć wodę.
6. Śmietanę ubijam razem z cukrem pudrem oraz mascarpone.
7. Masę umieszczam w rękawie do dekorowania i wyciskam jedną warstwę na wierzch każdego krążka ciasta.
8. Następnie na środku masy umieszczam po jednej wiśni i ponownie wyciskam masę.
9. Każdą babeczkę obsypuję pokruszonym ciastem.
10. Gotowe.
11. Smacznego.