Zakręcone drożdżówki z makiem
Szybkie do zrobienie, bułeczki drożdżowe z nadzienie z maku. Bułeczki są wilgotne i puszyste, idealne na drugie śniadanie.
40 minut czas przygotowania
13 porcji
Składniki na ciasto:
• 1 kg mąki pszennej typ 650
• 1 kostka drożdży świeżych
• 1 kostka masła
• 1 szk. Cukru
• 2 ½ szk. Mleka
• 3 jajka całe
• 5 żółtek
Składniki na masę makową:
• 100 g masy makowej
• 3 białka jajek
Składniki na kruszonkę:
• 50 masła
• ½ szk. Cukru
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 żółtko
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzewam, masło rozpuszczam.
2. Do małej miseczki kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę cukru, mąki, wlewam szk. Mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
3. Do miski wsypuje pozostałą mąkę, cukier, wbijam trzy jajka, pięć żółtek, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło, mleko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Trzy białka ubijam mikserem na sztywno. Białka mieszam z masą makową.
5. Składniki na kruszonkę łączę ze sobą.
6. Ciasto po wyrośnięciu, przekładam na blat oproszony mąką, rozwałkowuję w kształcie prostokąta.
7. Ciasto smaruję masą makową i zwijam w roladę.
8. Następnie kroję w plastry dwu centymetrowe, odwracają ciasto, częścią krojoną do góry, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Ciasto posypuje kruszonką i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
10. Bułeczki gotowe.
11. Smacznego.