Pączki hiszpańskie (gniazdka) z migdałowym lukrem
Na horyzoncie pojawiło się już ulubione święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek. Z tej okazji zapraszam na pączki hiszpańskie, czyli pyszne, chrupiące gniazdka z ciasta parzonego, tym razem ozdobione migdałowym lukrem.
Gniazdka same w sobie są wytrawne i świetnie współgrają z lukrem, w którym przebijają się wyraźne migdałowe nuty. Pączki najlepiej smakują na świeżo, kiedy skórka jest jeszcze chrupiąca, a środek jest mięciutki i wilgotny.
Lista składników
Pączki hiszpańskie
200 g mąki pszennej
250 ml wody
100 g masła
Niewielka szczypta soli
3 duże jajka + 1 roztrzepane jajko (ja użyłem w sumie 200 g jajek)
2 l oleju rzepakowego
Lukier
200 g cukru pudru
2.5 łyżki wody
2.5 łyżki Amaretto