Sernik z jogurtu greckiego na Walentynki
Dzisiaj zapraszam na pyszny deser, który umili nam święto zakochanych. Przygotujemy prosty, ale efektowny sernik z jogurtu greckiego, którego środek ozdobimy galaretkowym sercem. Roboty z tym niewiele, a na pewno zrobi wrażenie na Waszej sympatii.
Masa jogurtowa jest gładka, puszysta i rozpływa się w ustach. Wyraźnie przebija z niej śmietankowo – truskawkowy smak galaretki. Polewa z białej czekolady przynosi odrobinę dodatkowej słodyczy, a galaretkowe serce, które stanowi… serce naszego deseru, nie tylko go zdobi, ale też dodaje mu przyjemnego, wiśniowego posmaku.
Lista składników (na keksówkę 21 x 10 cm)
Sernik
2 przezroczyste galaretki
250 ml wody
200 ml śmietany kremówki (36%)
750 g jogurtu greckiego
50 g cukru pudru
1.5 łyżeczki pasty waniliowej
100 g herbatników
Dekoracja
2 czerwone galaretki
700 ml wody
200 g białej czekolady
100 ml śmietany kremówki (36%)