Mini kotleciki mielone
Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na przekąskę. Do przygotowania tak pysznej przekąski wystarczy kilka chwil i kilka podstawowych składników.
17 porcji
20 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 150 g cebuli
• 15 g oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 3 łyżki bułki tartej
• 200 g boczku wędzonego paski
• 100 g śliwek suszonych
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję drobno pokrojoną cebulę, wlewam oliwę z oliwek, wsypuję sól, pieprz, paprykę ostrą, bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.
2. Z mięsa robię małe kotleciki w środku umieszczam jedną śliwkę suszoną.
3. Kotleciki owijam boczkiem, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.
4. Kotleciki gotowe, podaję w ulubionym sosem oraz surówką
5. Smacznego.