Roladki schabowe
Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki ze schabu z warzywami, pasujące niemal z każdym dodatkiem, a ich smak rozpływa się w ustach.
30 minut czas przygotowania
9 porcji
Składniki:
• 1 kg schabu
• 1 cebula czerwoną
• 1 marchew
• 1 korzeń pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryka czerwona
• 2 łyżki majonezu
• 100 g sera żółtego
• Olej do smażenia
• 2 jajka
• Bułka tarta do panierki
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
3. Pietruszkę, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, warzywa dodaję do cebuli.
4. Następnie dodaję pokrojoną drobno paprykę, smażę około 10 minut, doprawiam pieprzem, solą.
5. Farsz mieszam z majonezem oraz startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
6. Farsz nakładam na każdy plaster mięsa.
7. Mięso zwijam w roladki, panieruję w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
8. Roladki smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
9. Gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
10. Smacznego.