Ciasto z kremem budyniowym, ryżem preparowanym, kajmakiem i orzeszkami.
Ciasto “Biały Lion” skradło moje serce już dawno temu, a ten przepis ze strony “Smaki Katriny” stał się moim ulubionym. Choć nieznacznie zmodyfikowałam go na własny smak, zachowując jego esencję, ciasto zachwyciło całą moją rodzinę.
Zamiast 3 jajek, użyłam 4 do przygotowania biszkoptów, co zaowocowało imponującą wysokością ciasta. Delikatne, puszyste biszkopty stanowią idealną bazę dla bogatego nadzienia.
Krem budyniowy, gładki i aksamitny, idealnie komponuje się z warstwą ryżu preparowanego otulonego słodkim kajmakiem. Chrupkie orzeszki ziemne na wierzchu stanowią dopełnienie całości, dodając przyjemnej tekstury i słonego akcentu.
Choć ciasto skradło serca moich bliskich i ja sama z przyjemnością się nim zajadam, muszę przyznać, że nie dołączyło ono do grona moich absolutnie ulubionych. Być może dlatego, że wolę nieco bardziej wyraziste smaki. Mimo to, z całą pewnością polecam ten przepis każdemu, kto szuka pysznego i efektownego ciasta, idealnego na rodzinne uroczystości lub popołudniową kawę z przyjaciółmi.