Czekoladowe ciasto z porzeczkami
Czy może być coś pyszniejszego niż kawałek słodkiego, czekoladowego ciasta z dodatkiem kwaskowatych owoców? Ja uwielbiam takie połączenia, a że to ciasto robi się naprawdę szybko – wystarczy dokładnie wymieszać składniki i dodać ulubione owoce i upiec to robię je dość często. Tym razem dodałam czerwone porzeczki, które pięknie obrodziły w tym roku. To dość mocno niedoceniane, niepozorne kuleczki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak wapń, fosfor, magnez i potas. Dzięki dużej ilości tego pierwiastka są pomocne w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. Ponadto w ich skład wchodzi witamina PP, odpowiedzialna za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganie miażdżycy naczyń. W tradycyjnej medycynie ludowej stosuje się je także w celu leczenia ran czy usuwania piegów, oczyszczania cery tłustej i trądzikowej.