Kurczak z kopytkami i cukinią
Aromatyczne danie z delikatnym mięsem, cukinią i papryką w kremowym sosie śmietanowym, podane z chrupiącymi kopytkami, to propozycja na sycący obiad pełen smaków. To połączenie prostych składników i przypraw tworzy wyjątkowy posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
5 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 600 g fileta kurczaka
• 400 g kopytek
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 cukinia
• 1 papryka czerwona
• 100 ml śmietany 12 %
• 1 szk., wody
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżka curry
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżeczka bazylii
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie mięsa: Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą curry, solą, oregano, bazylią, słodką oraz ostrą papryką. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie, aż mięso się zarumieni.
2. Dodanie warzyw: Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Smażymy przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
3. Dodanie cukinii i papryki: Cukinię kroimy w półplasterki, a paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w małe paseczki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy szklanką wody i dusimy całość, aż warzywa zmiękną.
4. Zagęszczenie sosu: Do potrawy wlewamy śmietanę i gotujemy przez dwie minuty, mieszając, aby sos się połączył.
5. Przygotowanie kopytek: Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy kopytka, aż będą złociste i chrupiące.
6. Podanie: Danie serwujemy z kopytkami oraz ulubioną surówką.
7. Smacznego!
1 Komentarz