Drobiowe kotleciki z papryką
Domowe kotlety z dodatkiem papryki i chili to świetna propozycja na aromatyczny i pełen smaku obiad. Połączenie delikatnego mięsa z wyrazistymi przyprawami i świeżymi warzywami sprawia, że kotlety są soczyste i wyjątkowo smaczne. Dodatek ostrej papryki chili nadaje im delikatnej pikanterii, która idealnie balansuje się z łagodnym smakiem reszty składników. Podane z ziemniakami i surówką tworzą klasyczny, a jednocześnie niebanalny posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu!
10 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 800 g fileta kurczaka
• 1 papryka zielona
• 1 cebula czerwona
• 1 papryczka chili
• 4 łyżki bulki tartej+ do panierki
• Olej do smażenia
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 całe jajko
• 1 łyżeczka czosnku w proszku
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie mięsa: Mięso drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj jajko, oliwę z oliwek, sól, tymianek, słodką i ostrą paprykę, czosnek oraz dwie łyżki bułki tartej Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Przygotowanie warzyw: Paprykę zieloną oraz chili oczyść z nasion i drobno pokrój. Cebulę obierz i również drobno posiekaj. Dodaj warzywa do mięsa.
3. Formowanie kotletów: Wszystkie składniki dokładnie wyrób, aż do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa uformuj okrągłe kotlety, obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste i dobrze wysmażone.
4. Podanie: Gotowe kotlety podawaj z surówką oraz ziemniakami.
5. Smacznego!